Ordu’da Biyoinovasyon Merkezi ile Ata Tohumları Korunuyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Biyoinovasyon Merkezi Ata Tohumlarını Koruyor ve Çoğaltıyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Karadeniz Bölgesi’nde bulunan ilk ve tek biyoinovasyon merkezi sayesinde 145 çeşit ata tohumunu koruyor ve ekimi yapılarak çoğaltıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in liderliğinde hayata geçirilen Ordu Büyükşehir Belediyesi Biyoinovasyon Merkezi, Ulubey ilçesinde kaybolmaya yüz tutmuş ata tohumlarının korunması ve tarımsal alandaki yeniliklerin yanı sıra sosyal sorumluluk projelerinde öncü olma vizyonuyla faaliyet gösteriyor. Merkez, okul gibi bir yapıda çalışarak birçok öğrenciye ev sahipliği yaparken, özel öğrencilere terapi ortamı sağlıyor.

Özellikle Ordu iline özgü bitkilerin doğal ve organik olarak korunup çoğaltılmasını sağlayan merkezde toplamda 41 türden 145 çeşit ata tohumu bulunmaktadır. Bu tohumlar deneme bahçelerinde ekilerek çoğaltılıyor ve kaybolmaya yüz tutmuş önemli bitki türlerine yeni bir yaşam alanı sunuluyor. Ayrıca, merkezde çeşitli tarım eğitimleri de verilerek öğrencilere tarım sektöründeki detaylar anlatılıyor.

Biyoinovasyon merkezinin ana faaliyet alanı doku kültür laboratuvarı olup, distilasyon ünitesi, topraksız tarım ünitesi, dikey tarım ünitesi, ata tohum ünitesi ve eğitim ünitesi gibi bölümlerle hizmet vermektedir. Ordu Büyükşehir Belediyesi, bu merkez aracılığıyla Ordu’nun seri üretim merkezi haline gelmesini ve zor yetiştirilen bitki türlerinin hızlı üretilerek çiftçilere kolaylık sağlanmasını hedeflemektedir.

Altınordu Adil Karlıbel Özel Eğitim Meslek Okulu öğretmen ve öğrencileri de merkezi ziyaret etti. Öğretmenler, öğrenciler için çok anlamlı olan bu gezinin kendilerine iyi geldiğini belirterek, Ordu’ya kazandırılan merkez için Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkürlerini iletti.

Related Posts

‘Ada Kıbrıs’ projesine THY ve AJet’ten destek

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) turizmde markalaşması amacıyla başlatılan ‘Ada Kıbrıs’ projesine Türk Hava Yolları (THY) ve AJet’ten destek geldi. Proje kapsamında AJet’in adaya her gün yapacağı iki seferinde 6 bin TL tavan fiyat ücreti uygulanacak ve 60 KKTC’li genç AJet’te istihdam edilecek.

Zor projede Türk şirket Tuna Nehri geçişini tamamladı

Kalyon İnşaat, Avrupa’nın en uzun doğal gaz boru hatlarından biri olan Romanya’nın Karadeniz Kıyısı – Podişor Doğal Gaz Boru Hattı projesinde, projenin en zorlu aşaması olan Tuna Nehri geçişini tamamladığını duyurdu. Tuna Nehri’nin altından maksimum derinliği 63 metre ve uzunluğu 1815 metre olan bu geçişin; zorlu jeolojik koşullarda özel mühendislik ve teknik kabiliyet ile gerçekleştirildiği belirtildi. Son fazı da başarıyla tamamlanan doğal gaz boru hattı projesinin, Avrupa’nın enerji arz güvenliğine önemli katkılar sunacağı vurgulandı.

KEMANKEŞ 1 hedef tanımıyor! Havadan sonra karada da tam isabet

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 1 Yapay Zekâ Tabanlı Mini Seyir Füzesi’nin test süreci başarıyla devam ediyor. Geçen hafta Bayraktar AKINCI TİHA’dan yapılan atışlı testte havadaki hedefleri tam isabetle vuran KEMANKEŞ 1 bu kez de yer hedeflerini başarıyla imha etti.

Bakan Kacır Gaziantep’te iş insanları ile bir araya geldi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kilis temaslarının ardından geldiği Gaziantep’te Sanayi Odası’nda sanayici ve iş insanlarıyla bir araya geldi.

En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?

En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?

Makatına 144 bin Euro sakladı, çıkmayınca ameliyatlık oldu: Türkiye, Cezayirli kuyumcuya tazminat ödeyecek

Makatına 144 bin Euro sakladı, çıkmayınca ameliyatlık oldu: Türkiye, Cezayirli kuyumcuya tazminat ödeyecek

vozol