Otomotiv sanayicileri uyarıyor: Kamu, sorunları doğru tespit etmeli

Ekonomide Yön Arayışı Devam Ediyor

Ali Can POLAT

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik siyasi operasyonun yanı sıra tarife savaşlarıyla sallanan reel sektör, kendine yeni bir yol çizme çabasında. Otomotiv Sanayicileri Derneği Başkanı Cengiz Eroldu, otomotiv sektörünün karşılığını alabilmesi için kamunun sorunları doğru bir şekilde belirlemesi gerektiğini vurguladı.

Üretimde Düşüş Yaşanıyor

Geçen yılı yüzde 7’lik bir üretim düşüşüyle kapattıklarını ifade eden Eroldu, “Zor bir yıl geçirdik ancak aynı zamanda 1.2 milyar dolarlık yatırım yaptık. Bu yılın ilk çeyreğine baktığımızda, mart ayında bir iyileşme olsa da üç aylık verilere göre üretimimiz yüzde 9 düştü. Kapasite kullanımımız da yüzde 78’den 65’e geriledi” şeklinde konuştu.

Eroldu, kamunun atması gereken adımları şöyle sıraladı: “Kamu, bütüncül bir bakış açısına sahip olmalı, sorunları doğru şekilde belirlemeli ve daha verimli olmaya odaklanmalı. Şirket birleşmeleri ve satın almaları kolaylaştırılmalı. Rekabetçiliğimizi desteklemek adına yeni adımlara ihtiyaç var ancak bu durum işçi ücretlerinin azalmasını gerektirmemeli. Ücretler üzerindeki vergi yükü azaltılmalı. İşçi ücretlerinden kesilmeyen vergiler, yatırım yapan şirketlere teşvik amacıyla azaltılıyor ve kamunun tekrar vergi kaybı yaşamasına neden oluyor. En azından işçilerimizin kazanması önemli.”

Risklerle Dolu Bir Dönem

Tarife savaşlarını değerlendiren Cengiz Eroldu, ABD’nin otomotiv sektöründe 247 milyar dolarlık ticaret fazlası bulunduğunu belirterek, “Bu durum onları rahatsız ediyor. Bu büyük rakamı değiştirmek uzun zaman alacaktır. ABD, kapalı bir ekonomi olmayı tercih ediyor; bu da bizim için kötü çünkü biz, büyümeyi ihracat ile hedefleyen bir ülkeyiz. Ayrıca Çin’in diğer ülkelere girmeye çalışması, Türkiye için riskler oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Related Posts

‘Ada Kıbrıs’ projesine THY ve AJet’ten destek

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) turizmde markalaşması amacıyla başlatılan ‘Ada Kıbrıs’ projesine Türk Hava Yolları (THY) ve AJet’ten destek geldi. Proje kapsamında AJet’in adaya her gün yapacağı iki seferinde 6 bin TL tavan fiyat ücreti uygulanacak ve 60 KKTC’li genç AJet’te istihdam edilecek.

Zor projede Türk şirket Tuna Nehri geçişini tamamladı

Kalyon İnşaat, Avrupa’nın en uzun doğal gaz boru hatlarından biri olan Romanya’nın Karadeniz Kıyısı – Podişor Doğal Gaz Boru Hattı projesinde, projenin en zorlu aşaması olan Tuna Nehri geçişini tamamladığını duyurdu. Tuna Nehri’nin altından maksimum derinliği 63 metre ve uzunluğu 1815 metre olan bu geçişin; zorlu jeolojik koşullarda özel mühendislik ve teknik kabiliyet ile gerçekleştirildiği belirtildi. Son fazı da başarıyla tamamlanan doğal gaz boru hattı projesinin, Avrupa’nın enerji arz güvenliğine önemli katkılar sunacağı vurgulandı.

KEMANKEŞ 1 hedef tanımıyor! Havadan sonra karada da tam isabet

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 1 Yapay Zekâ Tabanlı Mini Seyir Füzesi’nin test süreci başarıyla devam ediyor. Geçen hafta Bayraktar AKINCI TİHA’dan yapılan atışlı testte havadaki hedefleri tam isabetle vuran KEMANKEŞ 1 bu kez de yer hedeflerini başarıyla imha etti.

Bakan Kacır Gaziantep’te iş insanları ile bir araya geldi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kilis temaslarının ardından geldiği Gaziantep’te Sanayi Odası’nda sanayici ve iş insanlarıyla bir araya geldi.

En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?

En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?

Makatına 144 bin Euro sakladı, çıkmayınca ameliyatlık oldu: Türkiye, Cezayirli kuyumcuya tazminat ödeyecek

Makatına 144 bin Euro sakladı, çıkmayınca ameliyatlık oldu: Türkiye, Cezayirli kuyumcuya tazminat ödeyecek

vozol