Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken Ergenlik: Gerçek ve Yalancı Ergenlik

Erken ergenlik, gerçek ergenlik ve yalancı ergenlik olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Gerçek erken ergenlik, beyindeki hipotalamus-hipofiz sisteminin zamanından önce aktive olmasından kaynaklanıyor. Bu durum kız ve erkeklerde yumurtaların uyarılmasına ve cinsellik hormonlarının artmasına neden oluyor. Kızlarda erken ergenlik 10 kat daha fazla görülürken, erkeklerde nadir rastlanır ve genellikle patolojik etkenlerden kaynaklanır.

Yalancı erken ergenlik ise hipofiz uyarısından bağımsız olarak, cinsiyet hormonlarının farklı nedenlerle artması olarak tanımlanıyor. Bu duruma sebep olabilecek etkenler arasında; tümörler, böbrek üstü bezi hastalığı ve genetik sendromlar yer alıyor.

Ani ve Hızlı Boy Uzamasına Dikkat!

Erken ergenliğin ilk belirtileri arasında kızlarda meme büyümesi, erkeklerde testis büyümesi ve ani boy uzaması yer alıyor. Uzmanlar, bu belirtilerin erken yaşta görülmesi durumunda mutlaka bir çocuk endokrinoloji uzmanına başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Obezite Erken Ergenliğin Yaygın Bir Sebebi

Ailede erken ergenlik öyküsü olması riski artırabilir ancak çevresel etkenlerin daha büyük bir etkisi olduğu biliniyor. Obezitenin erken ergenliğin yaygın bir sebebi olduğunu belirten uzmanlar, yağ dokusundan salgılanan hormonların hipotalamik salgıyı etkileyerek erken ergenliğe neden olabileceğini vurguluyor.

Kimyasal Ürünlerden Ekran Kullanım Süresine

Kimyasal ve hormonal ürünlerin yanı sıra ekran kullanım süresinin de erken ergenliğe yol açabileceği belirtiliyor. Aile içindeki sorunlar, duygusal ihmal ve çevresel faktörlerin ergenlik sürecini etkileyebileceği ifade ediliyor.

Erişkin Boyu Kısa Kalmasın!

Erken ergenlik durumunda tedavinin gecikmesi durumunda çocuklarda fiziksel ve ruhsal sorunlara yol açabileceği belirtiliyor. Tedaviye erken başlandığında ise bu sorunların önlenebileceği vurgulanıyor.

Tedaviyle Ergenlik Süreci Yavaşlıyor!

Erken ergenlik sorunu yaşayan çocukların sadece küçük bir kısmında tedavi gerektiği belirtiliyor. Tedavinin amacı ergenlik sürecini yavaşlatmak ve çocuğun normal gelişimini desteklemektir. GnRH analogları gibi iğne tedavileri, hormonların baskılanmasını sağlayarak ergenlik sürecini yavaşlatır.

Related Posts

Zayıflık algısına yenik düşmeyin

Özellikle sosyal medyada zayıflık algısı üzerinden yürütülen paylaşımlar, gençler arasında yeme bozukluklarının artmasına neden oluyor. Sıkça karşılaşılan ‘mükemmel’ beden dayatmaları, gerçeklikten uzak beklentiler yaratarak bireyleri sağlıksız yeme davranışlarına itebiliyor.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Erken teşhiste yeni adım: Alzheimer’da ‘kan testi’ dönemi

Yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu gösterdi.

Temiz olayım derken kendinize zarar veriyorsunuz: İşte en yaygın hijyen hataları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alanbay, vajinal enfeksiyonların yaygınlığına dikkat çekerek, aşırı hijyen ve yanlış temizlik alışkanlıklarının mikrobiyotayı bozarak enfeksiyona davetiye çıkardığını belirtti. İşte sağlıklı vajinal flora için dikkat edilmesi gerekenler…

Haftada bir iğneyle zayıflamak! Modern çağın devrimi

Dünyada 1 milyar obez insan var. Haftada bir iğneyle vücut değiştirme fikri, bir tıbbi çözüme değil, bir ilaç devrimine dönüştü… Ozempic, Wegovy, Mounjaro, Zepbound… Bir zamanlar diyabet içindi, şimdi Hollywood yıldızlarının CEO’ların ve influencer’ların yeni zayıflama sırrı.

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir