Amazon, Starlink rakibi uydularını 28 Nisan’da fırlatacak

Güncel Haberler

Teknoloji devi Amazon, SpaceX’in Starlink hizmetine rakip olacak uydu internet projesi Project Kuiper kapsamında ilk operasyonel uydu grubunu uzaya göndermek için yeni bir tarih belirledi.

Daha önce hava koşulları nedeniyle ertelenen fırlatma işlemi, 28 Nisan Pazartesi günü gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Fırlatma işlemi, Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan United Launch Alliance (ULA) tarafından sağlanan Atlas V roketi ile yapılacak.

ERTELEMENİN SEBEBİ OLUMSUZ HAVA KOŞULLARIYDI

Project Kuiper uydularını taşıyacak roketin fırlatılması aslında 9 Nisan Çarşamba günü için planlanmıştı. Ancak Cape Canaveral’daki kötü hava koşulları, özellikle inatçı kümülüs bulutları ve sürekli rüzgarlar sebebiyle fırlatma işlemi ertelenmek zorunda kalmıştı.

PROJE KUIPER VE HEDEFLERİ

Bu fırlatma, Amazon’un 2019’da 10 milyar dolarlık bir yatırım taahhüdüyle duyurduğu Project Kuiper için büyük bir adım niteliğinde.

Şirket, bu çalışma ile 27 adet alçak Dünya yörüngesi uydusunu konuşlandırarak uydu internet hizmeti sunma yarışına resmen katılmayı amaçlıyor.

Amazon’un uzun vadeli hedefi, toplamda 80 fırlatma ile 3 bin 200 uyduyu yörüngeye yerleştirmek. Şirket, bu teknoloji sayesinde henüz bu yılın ilerleyen zamanlarında müşterilere internet hizmeti sunmaya başlayı hedefliyor.

UYDU İNTERNET PAZARINDA REKABET ARTIYOR

Amazon’un Project Kuiper projesi ile pazara girişi, şu anda yaklaşık 7 bin uyduyla SpaceX’in Starlink hizmetinin hakim olduğu alanda rekabeti artıracaktır.

Viasat, Hughesnet, Eutelsat ve Çin’in SpaceSail gibi diğer şirketlerin de bulunduğu bu gerçek uzay yarışı, özellikle geniş bant seçeneklerinin sınırlı olduğu uzak ve kırsal bölgelerde daha fazla internet hizmeti seçeneği sunabilir.

Related Posts

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Ormanların altındaki gerçek ortaya çıkıyor: Biyokütle uydusu göreve başladı

Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni nesil uydusu, ormanların iç yapısını ilk kez bu netlikte görüntüleme kapasitesine sahip. 20 yıl sonra hayata geçen bu görev, iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir veri kaynağı sunuyor.

Deepfake videolarını tespit etmek zorlaşıyor! Gerçekçi kalp atışları

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi.