Böcek robot sürüleri geliyor: 17 dakika havada kalıyor, polinasyonu taklit edebiliyor

Yeni tasarlanan bu minik drone’lar, arıların hareketlerini ve polinasyon sürecini taklit edebilen kanatlara sahip. Bir gramdan daha hafif olan “böcek drone’lar” önceki versiyonlarına göre 100 kat daha uzun süre uçabiliyor. Ayrıca karmaşık yolları hızlı bir şekilde takip edebiliyor ve verimli polinasyon sağlayabiliyor.

Önemli geliştirmeler yapıldı

MIT araştırmacılarına göre yeni geliştirilen minyatür robotlar 17 dakika havada kalabiliyor. Uçuş süresi ve dayanıklılığı artırmak için robotun kanatlarına nanotüp elektrotlar ve elastomerlerden yapılan yapay kaslar eklendi. Geçmiş versiyonlardaki sekiz kanatlı tasarımın yerini de artık daha verimli çalışan dört kanatlı düzen aldı.

Mini-Robot sürüleri mümkün

Araştırmacılar, robot böceklerin gelecekte sürüler halinde beraber çalışabileceklerini umuyor. Hayal edilen gelişmeler gerçekleşirse bu sürüler, büyük tarlaların, iç mekan çiftliklerinin ve seraların polinasyonunu koordine etmek için kullanılabilecek.

Uzmanlara göre sürüler halinde çalışabilecek “robot arılar” tarımda çevreye zarar vermeden verimliliği artırmak için önemli bir adım olabilir.

Farklı kullanım alanlarına da uygun

Uçabilen minik robotların polinasyon dışında başka kullanımları olması da bekleniyor. Bunların başında da insansız hava araçlarının ulaşamadığı, dar alanları denetlemek geliyor. Robotlar, üzerine yerleştirilen mikro kameralar yardımıyla, dar çatlaklar veya deliklerden geçilmesi gereken noktaların izlenebilmesini sağlayabilir.

Doğal tozlaşmaya alternatif gerekli mi?

Biyolojik Çeşitlilik Merkezi’ne göre kelebeklerden arılara, kuşlara kadar doğal polinatörlerin sayısı her geçen yıl azalıyor. Bunun başlıca nedeni olarak pestisit (Tarım ilacı) kullanımı ve kentsel genişlemeler gösteriliyor.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin değerlendirmelerine göre 187 arı türü, nesli tükenme tehlikesi altında. Bu durum, arıların sağladığı ekosistem hizmetlerinden yararlanan bitkileri ve dolaylı olarak insanları da etkiliyor. Kentleşme ve iklim değişikliklerinin hızla devam ettiği günümüzde, doğal polinasyona bir alternatif veya yardımcı geliştirmenin çok önemli olduğu sektör uzmanları tarafından vurgulanıyor.

Related Posts

ABD’de satılan iPhone modelleri Hindistan’da üretilecek

ABD’li firmaların yıllardır üretimi Çin’den başka ülkelere kaydırma çabası henüz tam anlamıyla sonuç verebilmiş değil. Apple en azından ABD’de satılan iPhone modellerinin Çin dışında üretilmesini sağlamak istiyor.  iPhone tarihinde Hindistan …

Deprem anında hayat kurtaran, en iyi internetsiz mobil uygulamalar

Deprem gibi büyük felaketler, iletişim altyapısına zarar vererek internete ulaşmayı imkansız hale getirebiliyor. Neyse ki deprem anında hayat kurtarabilecek ve internet gerektirmeyen bazı mobil uygulamalar da var. İşte onlardan bazıları…

AMD Radeon RX 9070 GRE için 12GB bellek onaylandı

AMD’nin yeni ekran kartı ailesinin beklenen üyelerinden biri olan Radeon RX 9070 GRE, sızıntılar sayesinde artık daha yakından incelenebiliyor. Şu anda sadece Çin pazarına yönelik olarak hazırlanıyor gibi görünen bu yeni model için 12GB bellek …

İnceliğiyle dikkat çekecek Galaxy S25 Edge’in fiyatı ortaya çıktı!

İnce tasarımıyla dikkat çeken Samsung Galaxy S25 Edge için geri sayım başladı. 22 Ocak’taki Galaxy Unpacked etkinliğinde ilk kez görücüye çıkan modelin teknik özellikleri, tanıtım tarihi ve fiyatı henüz resmiyet kazanmadı. Ancak son raporlar …

Windows 11’e yeni özellikler geliyor; ama herkes bu özellikleri alamayacak!

Microsoft, Windows 11 için yeni özellikler üzerinde çalışıyor. Ama ne yazık ki bunları herkes alamayacak; yapay zeka destekli yeni erişilebilirlik ve öğrenme özelliklerinden bazılarını almak için Copilot+ bilgisayara ihtiyacınız olacak.

Hangi ülkeler depremle yaşamayı nasıl öğrendi?

Deprem riski altında olan kimi ülkeler geçmişte yaşadıkları acı tecrübelerin ardından köklü bir değişim sürecine girdi. Alınan önlemler, depremin felakete dönüşmesinin büyük ölçüde önüne geçiyor.