Stres ile uyku arasında bağlantı olduğunu söyleyen Dr. Kyle Osbourne, kötü uykunun stresi artırdığını belirtti. Özellikle uyku sırasında aldığınız pozisyonlar da önemli.
Vücudun stres altında olduğu zaman strese karşı tepki verdiğini aktaran Dr. Kyle Osbourne, bu durumun metabolizmayı da etkilediğini vurguladı.
Dr. Kyle Osbourne, uzun süreli kronik stresin bu süreçleri bozarak iltihaplanmaya, kronik ağrıya, anksiyeteye, depresyona ve hatta
Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının ilerlemesine yol açabildiğini ifade etti. Uzmanlar özellikle yan yatarak uyumanın en iyi pozisyon olduğunu fakat stres altındayken flamingo ya da dağcı pozisyonuna geçilmesi gerektiğini söylüyor.
İŞTE UYKU POZİSYONLARI VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
MUMYA POZİSYONU
Mumya pozisyonu yani, sırt üstü düze bir şekilde uyuyarak bacakların uzatılması pozisyonudur. Elleri ise göğüs üzerinde çaprazlamasına tutulur.
Uzmanlar bu uyku pozisyonun horlamayı ve uyku apnesini azaltmaya yardımcı olduğunu aktarıyor. Omurga hizalanmasını da iyileştiren bu pozisyon, kolların göğüs üzerinde çaprazlanarak sert bir şekilde uyulması ise kaygı ve hayal kırıklığına uğranın bir göstergesi olduğunu da söylüyor.
Kolunuzun pozisyonu aynı zamanda rahatlama özlemini veya bilinçaltında kendinizi koruma çabanızı da gösterebilir. Ve bu durum, altta yatan stres veya kaygıya işaret ediyor olabilir.
AĞAÇ TIRMANICI POZİSYONU
En yayın yatma pozisyonlarından biri olan ağaç tırmanıcısı pozisyonu, karnın üzerine uzanarak kolları 90 derecelik bir açıyla yukarı uzatmak ve bacakların birini ise 90 derecelik bir açıyla yukarı çekmektir.
Bu pozisyonun altında yatan stres kas gerilimine yol açar. Ve rahat uyku pozisyonunu bulmayı zorlaştırır. Bundan dolayı ise kişinin yüzüstü uyumaya zorlar. Fakat bu pozisyon horlama, uyku apnesinin kötüleşmesi, sırt ya da boyun ağrısı gibi sağlık durumlarının yaşanmasına neden olabilir.
Klinik psikolog Dr. Michael Breus, bu uyku pozisyonu için, ‘”Yüzüstü uyumak sırtınız ve boynunuz için zor olabilir. Ek ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Çünkü karnınızın üzerinde uzandığınızda, omurganızı ve boynunuzu hizalı tutmak ve baskı altında olmamak neredeyse imkansızdır. Boynunuz vücudunuzun geri kalanından 90 derecelik bir açıyla döndürülür ve yastığınız tarafından yükseltilir.” dedi.
Bu pozisyonun boyun ağrısı ve gerginlik için reçete olduğunu aktaran Dr. Michael Breus, karnın üzerinde uyumanın ise omurgada eğriliğe neden olduğunu ifade etti. Dr. Michael Breus, ayrıca yüz üstü uyumanın yüzü yastığa doğru ittiğini ve bunun da kırışıklığa yani hızla yaşlanmaya neden olduğunu söyledi.
YASTIKLA UYUMAK
En sevilen uyku pozisyonlarından biri de boynun altına yastık koymak. Bu reflüyü hafifletir. Fakat stres, yorgunluk ve ruh sağlığı sorunlarına yol açar. Başınızı çok fazla kaldırmak veya çok fazla yastık kullanmak boyun ağrısına neden olabilir. Bu da uyku kalitenizi etkileyerek rahatsızlık yaratabilir. Kötü bir gece uykusu ve enerji eksikliğini artırır. Böylelikle uzun vadede ruh sağlığınızı etkileyebilir.
Ayrıca, uzun süreli uyku eksikliği obezite, diyabet, kalp hastalığı riskinin artması, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve bilişsel gerileme gibi bir dizi sağlık sorununa da yol açabilir. Yapılan araştırmalar, tek yastıkla uyumanın en iyisi olduğunu, çünkü tek yastıkla başın hafifçe yükseltilerek baş ve boynun aynı hizada kalmasını sağladığını gösteriyor.
CENİN POZİSYONUNDA UYUMAK
Bebek ya da cenin pozisyonunda uyumak, kan dolaşımını iyileştirebilse de hassasiyet ve kaygıya işaret edebilir. Vücut aşırı stresle karşı karşıya kaldığında tepki verir. Yani bir bebek gibi kendini sakinleştirmeye çalışır ve cenin pozisyonuna geçer.
Dr. Aarti Grover’a göre ise Cenin pozisyonunda uyumak, kaygılı ve rahatlığa ihtiyaç duyan kişilerle ilişkilendirilir. Fakat bu pozisyon aynı zamanda diz ve kalça eklemlerindeki sürekli fleksiyon nedeniyle bu eklemlerin etrafındaki bağların iltihaplanmasına da neden olabilir.
Uzun süreli, yüksek kortizol seviyeleri veya kronik stres bu süreçleri bozabilir. İltihaplanmaya, kronik ağrıya, kaygıya, depresyona ve hatta Alzheimer ve Parkinson hastalığının ilerlemesine yol açabilir.
FLAMİNGO POZİSYONU
Bu uyku pozisyonu ise kişinin sırt üstü yatarak bir bacağı bükülü ve vücuda doğru çekilirken diğerinin düz kalmasıyla oluşur. Aynı vahşi doğada bir flamingonun uyumasıyla benzerdir.
Bazı kişiler bu pozisyonu omurga hizalamasına yardımcı olabileceği ve belirli bölgelerdeki baskıyı azaltabileceği için rahat ve dinlendirici bulurken, diğerleri bunun artan stres veya sinir sistemi aktivitesinin bir işareti olduğuna inanıyor. Ancak bu iddiayı destekleyen sınırlı bilimsel kanıt bulunmuyor. Bunun dışında sırt üstü uyumak potansiyel olarak horlamaya ve uyku apnesine yol açabilir. Bazen asit reflüsüne de neden olabilir.
Dr. Lois Krahn bu pozisyona dair, “Birçok insanın eklemlerine yük bindirmediği için bunu rahat bulduğunu biliyorum. Sırt üstü uyumak, dilinizin ve çenenizin aşağı düşüp hava yolunuzu tıkaması anlamına gelir. Ve birçok insan sırt üstü yatarken daha fazla horlar” yorumunda bulundu.