İki profesör Bursa depreminden sonra uyardı: ‘Büyük depreme hazırlanın!’

Bursa’da Meydana Gelen 4 Büyüklüğündeki Deprem Endişe Yarattı

Bugün öğle saatlerinde Bursa’nın Nilüfer ilçesinde Richter ölçeğine göre 4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntı, İstanbul ve çevre illerinde de hissedildi. Panik yaşanan anlarda şükür ki can veya mal kaybı yaşanmadı, ancak depremle ilgili yapılan açıklamalar endişe yarattı.

Uzmanların Uyarıları Dikkat Çekti

Bursa’daki deprem sonrasında konuşan Prof. Dr. Süleyman Pampal ve Prof. Dr. Okan Tüysüz, önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Son zamanlarda sık sık depremlerle karşı karşıya kalıyoruz. Ege Denizi’nde, Midilli’de yaşanmıştı birkaç gün önce. Şimdi ise Bursa’da karşı karşıyayız. Bursa Güney kolunun ortasında ve ovada yer alıyor. Zemin yapısı oldukça riskli. Tarihte 1065 yılında ciddi bir deprem yaşandı ve 1855’te 2 yıkıcı deprem gerçekleşti. Bu depremler tetikleyici olabilir mi? Evet, gelecekleri öngörebiliriz. İznik’te 1065 yılından beri bir kırılma yaşanmadı, bu da 7 ila 7,3 büyüklüğünde bir depreme sebep olabilir.”

Bursa ovasının altında 7,5 büyüklüğünde bir deprem üretebilecek potansiyele sahip bir fay hattı mevcut. Büyük bir depremi beklememiz gerektiğini belirtiyorlar. Prof. Dr. Pampal, “Deprem olacak, doğanın kurallarına göre kırılacak. Bu konuda dikkatli olmalıyız. Ne zaman olacağını söyleyemeyiz ve depremi önceden kestirmek imkansızdır” dedi.

‘Bize Alarm Veriyorlar’

Son yaşanan depremlerin bize uyarı niteliği taşıdığını belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, Bursa’nın içinden geçen aktif fay hattıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Aktif fay, geçmişte 6 ve üstü büyüklüklerde depremler üretmiş ve ilerleyen dönemlerde de bunu yapma potansiyeline sahip olan faylardır. Bursa, bu potansiyele sahip illerimizden biridir. Dolayısıyla bu sarsıntı, büyük bir depremin habercisi olmamasına rağmen bizi uyarıcı bir nitelik taşıyor.”

Mevcut durumu hatırlatan Tüysüz, “Bursa tarih boyunca büyük depremler geçirmiştir. Geçmişte 7 büyüklüğünde iki önemli deprem yaşamış ve bu depremler ciddi hasarlara yol açmıştır. Bugünkü depremin meydana geldiği fay hattı, beklediğimiz Marmara Depremi’ni tetikleyebilecek Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey koluna uzak” dedi.

Tüysüz, “Bursa’nın içinden aktif bir fay geçtiğini unutmamak gerekiyor. Tüm bu çalışmalar, alınacak tedbirler üzerine odaklanıyor” sözleri ile açıklamalarını tamamladı.

Related Posts

DEM Parti’den, metan gazından şehit olan askerler için taziye mesajı: Hiç kimsenin bir daha böyle acılar yaşamamasının yolu toplumsal barış ve çözüm iradesiyle gerçek olabilir

DEM Parti’den, metan gazından şehit olan askerler için taziye mesajı: Hiç kimsenin bir daha böyle acılar yaşamamasının yolu toplumsal barış ve çözüm iradesiyle gerçek olabilir

Kore gazisi son yolculuğuna uğurlandı

Aydın’da yaşamını yitiren 95 yaşındaki Kore gazisi son yolculuğuna uğurlandı

Adana Zeydan Karalar’a sahip çıktı

Geniş katılımlı basın açıklamasında Zeydan Karalar’ın gözaltına alınırken çektiği video dinletildi. Daha sonra İl Başkanı Anıl Tanburoğlu toplanan kalabalığa hitap etti.

Avustralyalı oyuncu Julian McMahon kansere yenik düştü

2000’li yıllarda yayınlanan kült dizi Nip/Tuck’ta başrol oynayan ve “Fantastik Dörtlü” filmlerinde Dr. Doom karakterini canlandıran Avustralyalı oyuncu Julian McMahon hayatını kaybetti.

İspanyol denizci İsrail’i mahkemeye verdi: Savaş suçu

İspanyol gemi makineleri teknisyeni Sergio Toribio, İsrail’in uluslararası sularda Gazze’ye giden insanı yardım gemisi Madleen’e düzenlediği baskın nedeniyle İspanya Ulusal Mahkmesine “savaş suçu” şikayetinde bulundu.

MSB’nin sessizliği sürüyor… İYİ Parti GİK üyesi Demir: ‘Bu dronu üreten ülkenin menşei nedir?’

İYİ Parti’nin Irak’ın kuzeyinde Pençe Kilit Harekatı bölgesinde terör örgütü PKK’nın düzenlediği drone saldırısıyla ilgili önergelerine yanıt gelmezken, MSB ve iktidar kanadının konuya ilişkin sessizliğinin sürmesine tepki gösteren İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Emekli Tuğgeneral Ali Demir, “Bu dronu üreten ülkenin menşei nedir?” dedi.

vozol