Baykar Tarafından Geliştirilen Yapay Zekâ Tabanlı KEMANKEŞ 1 Füzesi Yer Hedeflerini İmha Etti
Baykar tarafından üretilen yüksek teknoloji ürünü yapay zekâ tabanlı insansız sistemler, kritik test aşamalarını başarıyla tamamlıyor. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen testte, Bayraktar AKINCI TİHA tarafından ilk kez ateşlenen KEMANKEŞ 1 Yapay Zekâ Tabanlı Mini Akıllı Seyir Füzesi, zorlu bir senaryoda hava hedefini imha etme görevini başarıyla yerine getirdi. Dün yapılan yeni testte ise yer hedeflerine tam isabetle vurdu.
Yer Hedeflerine Tam İsabetle Vurdu
Dünkü testte Bayraktar AKINCI TİHA, Çorlu ve Keşan’daki Uçuş Eğitim ve Test Merkezleri’nin koordinasyonunda havalandı ve kanatlarının altında taşıdığı 2 adet KEMANKEŞ 1 füzesiyle donatıldı. KEMANKEŞ 1’in seyir, dalış ve atış kabiliyetleri bir kez daha test edildi ve yer hedeflerine başarılı atışlar gerçekleştirildi. Yapay zekâ desteğiyle hedef belirleme sistemi sayesinde, KEMANKEŞ 1 füzeleri belirlenen yer hedeflerini tam isabetle vurmayı başardı. Test sırasında Bayraktar TB2 SİHA tarafından çekilen görüntüler de kaydedildi.
Milli SİHA’ların Vurucu Gücü
KEMANKEŞ 1, Baykar’ın geliştirdiği milli ve yerli Bayraktar AKINCI TİHA, Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar TB3 SİHA’ya entegre edilerek kullanılacak. Jet motoruna sahip olan mini akıllı seyir füzesi, düşman hatlarında en riskli hedeflere hızlı bir şekilde ulaşarak etkili bir şekilde imha edebilecek. 200+ kilometre menzile sahip olan KEMANKEŞ 1, yapay zekâ destekli optik güdüm sistemiyle zorlu hava koşullarında dahi hedefini başarıyla imha edebilecek.
Muharabe Sahasında Dengeleri Değiştirecek
KEMANKEŞ 1, yapay zekâ destekli oto pilot sistemi sayesinde otonom uçuş yapabilir ve stratejik hedefleri yüksek hassasiyetle etkisiz hale getirerek muharebe sahasında önemli bir rol oynayabilir. Gece ve gündüz koşullarında kullanılabilen füze, anti-jamming teknolojisiyle elektronik karıştırmalardan etkilenmeden görev yapabilecek. Platforma bağlı olarak tüm veri ve görüntüleri iletebilen KEMANKEŞ 1, kullanıcıya veri takibi konusunda önemli destek sağlayacak.
İhracat Şampiyonu
Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklarıyla yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat yapan Baykar, ülkemizdeki tüm sektörlerde en fazla ihracat yapan ilk 10 firma arasında yer aldı. Dünyanın en büyük insansız hava aracı şirketi olan Baykar, 2024 yılında da küresel ölçekte başarılı bir performans sergileyerek gelirlerinin %90’ını ihracattan elde etti.