Mehmet Altan yazdı | Basın Tarihi: Mübarek…

Mübarek ve Orta Doğu Tarihinde Önemli Olaylar

Orta Doğu coğrafyasında, 13 yıl öncesinin önemli olayları hakkında ders niteliğinde bilgiler bulunuyor.

Unutulan, ancak 2 Haziran 2012 tarihinde Mısır için oldukça önemli bir gün olarak kabul edilen tarihte, Mısır diktatörü Mübarek müebbet hapse mahkûm edilmişti.

Basında geniş yankı uyandıran bu haber, 3 Haziran tarihli Sabah Gazetesi’nin manşetinden “Firavun’a Müebbet” şeklinde duyurulmuş, diğer gazeteler ise haberlere büyük yer vermemişti.

* * *

Orta Doğu gerçekten sadece depremlerle değil, aynı zamanda kanlı olaylarla da anılan bir bölge.

Mısır’daki gelişmelere bakıldığında, bu gerçeğin daha net bir şekilde görüldüğü anlaşılıyor.

“Enver Sedat devlet başkanı olduğunda, Arap ülkeleri ile İsrail arasında 6 Ekim 1973 (Yom Kippur) savaşı başlamış, bu savaşı takiben ‘İsrail-Mısır’ barış antlaşması imzalanmıştı.

Sedat, İsrail’in kontrol ettiği Filistin topraklarının sınırlarını tanımış, diğer Arap ülkelerini de bu sınırlara saygı duymaya davet etmişti.

Bu daveti sonrasında ‘Hain’ ilan edilen Enver Sedat, 6 Ekim 1981’de Kahire’deki resmi törende suikaste uğrayarak hayatını kaybetti…”

* * *

6 Ekim 1981’de Enver Sedat’ın suikaste uğrayarak öldürülmesi sonrasında devlet başkanı olarak göreve gelen Hüsnü Mübarek, Arap ülkeleri ile ilişkileri güçlendirmeye çabaladı.

1982’de İsrail tarafından işgal edilen Lübnan’a karşı takındığı politika, ülkeyi uluslararası camiada biraz daha uzaklaştırdı.

1987 yılında yapılan seçimlerde yüzde 97 oy alarak devlet başkanlığına tekrar seçilen Mübarek, altı yıl boyunca bu görevde kaldı.

* * *

Enver Sedat döneminde İsrail ile yapılan barış antlaşması nedeniyle Arap Birliği’nden ihraç edilen Mısır, 1989 yılında Arap Birliği’ne geri kabul edildi ve birliğin merkezi Kahire’ye taşındı.

1990-91 yıllarında yaşanan Körfez Bunalımı ve Körfez Savaşı sürecinde Mısır, Arap ülkeleri, İsrail ve Filistin Kurtuluş Örgütü arasında aracılık rolü üstlendi.

Suudi Arabistan’ın uluslararası güçlerden destek alma kararına öncülük eden ülkeler arasında yer aldı.

* * *

Enver Sedat’a yapılan suikast sonrasında devlet başkanı olan ve Ulusal Demokratik Parti’nin liderliğini yapan Mübarek, 1987, 1993, 1999 ve 2005 yıllarında yapılan seçimlerde muhalefetin katılımının sınırlı olduğu şartlarda yeniden seçildi.

* * *

30 yıl boyunca iktidar koltuğunda oturan Mübarek, 2011 yılında Tunus’ta başlayan Arap Baharı protestoları sonucunda Mısır’ı etkileyerek görevini bırakmak zorunda kaldı.

10 Şubat 2011’de yetkilerinin büyük bir kısmını yardımcısı Ömer Süleyman’a devreden Mübarek, bir gün sonra orduya ve anayasa mahkemesine görevini devrederek istifa etti.

İstifasının ardından tutuklanan ve yargılanan Mübarek, 2 Haziran 2012’de ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı, ancak oğulları ve diğer bazı kişiler beraat etti.

* * *

88 yaşındayken af cezası alan Mübarek, 25 Şubat 2020’de Kahire’deki askeri hastanede hayatını kaybetti.

Çeşitli medya kaynakları, Mübarek’in başkanlığı döneminde yaklaşık 70 milyar dolar servet biriktirdiğini iddia etmişti.

* * *

Mısır’a yaptığım bir ziyaret sırasında, Mübarek’in saltanatını ve vatandaşlar üzerinde bıraktığı etkiyi gözlemleme fırsatım olmuştu.

Resmi geçit töreninin sadece dakikalar içinde tamamlanmasına rağmen, sıradan bir vatandaş gibi hedefe ulaşmak saatler almıştı.

Mübarek’in Saray’daki iktidarına ve medyaya karşı kullandığı tavra tanıklık etmiştim, o da diğer diktatörler gibi zamanın hiç değişmeyeceğini düşünüyordu.

* * *

Ey Mübarek Orta-Doğu…

Diktatörlerin ve siyaset oyunlarının kanlı sahnesi…

P24’ten derlenmiştir.

Related Posts

CHP Sözcüsü Deniz Yücel’den AKP Sözcüsü Çelik’e yanıt: ‘Erdoğan’ın şahsi pozisyonunu aklamaya dönük bir telaş görülmektedir’

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in CHP lideri Özgür Özel’e yönelik ifadelerine yanıt veren CHP Sözcüsü Deniz Yücel “Sayın Çelik’in ifadelerinde Türkiye’nin çıkarlarını koruyan tutarlı bir dış politikadan çok, Erdoğan’ın şahsi pozisyonunu aklamaya dönük bir telaş görülmektedir” dedi.

İsrailli akademisyenden şok açıklama: “Bugün İran, yarın Cezayir”

Uluslararası ilişkiler uzmanı ve Kudüs İbrani Üniversitesi’nde öğretim üyesi Meir Masri’nin İran rejiminin yaşadığı duruma ilişkin yaptığı değerlendirmeler, Cezayir’de paniğe yol açtı. Masri, İran’ın İsrail karşısındaki “zayıf duruşuna” değinirken …

ABD’li eski teğmene ‘Trump’ gözaltısı

ABD Sahil Güvenlik Teşkilatında ve Federal Acil Durum Yönetim Kurumu’nda (FEMA) görev alan eski bir teğmen, Başkan Donald Trump’a karşı suikast tehditleri içeren açıklamaları gerekçesiyle gözaltına alındı. CBS News kanalının haberine göre, Federal …

Netanyahu’dan ‘Hamaney’e suikast’ tehdidi: Bu gerilimi daha da artırmaz savaşı bitirir

Terör devleti İsrail’in Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran dini lideri Ali Hamaney’i ölümle tehdit etti. Hamaney’e suikastı işaret eden Netanyahu, “Yapmamız gerekeni yapıyoruz. Bu, gerilimi daha da artırmaz, aksine savaşı sona erdirir.” diye konuştu.

‘Akın Gürlek’ davası 16 Temmuz’a ertelendi | İmamoğlu: İstanbul’un muhafızı olduğum için buradayım; biz yargılanmıyoruz, direkt cezalandırılıyoruz!

‘Akın Gürlek’ davası 16 Temmuz’a ertelendi | İmamoğlu: İstanbul’un muhafızı olduğum için buradayım; biz yargılanmıyoruz, direkt cezalandırılıyoruz!

Mobbing itirazına kayyum cezası: Sosyolog, tuvalet temizliğine verildi!

Batman Belediyesinde sosyolog olarak görev yapan Rojin Akat, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü hakkında mobbing nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Akat, şikayetinden sonra Millet Bahçesi’nde tuvalet temizliği ve ağaç sulama işine verildi. Akat, “Mesleğim hiçe sayıldı, cezalandırılıyorum” diyerek tepki gösterdi.