Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Yapay Zeka ile Prostat Kanseri Tedavisinde Yeni Bir Adım Atıldı

Bilim insanları yapay zekayı kullanarak prostat kanseri hastalarının dörtte birinin ömrünü uzatabilecek bir buluş yaptı.

Prostat kanseri tedavilerinde, hastalığın diğer organlara yayılmasına neden olan testosteron hormonunu bastıran abirateron adlı bir ilaç kullanılmaktadır. Ancak, bu ilaç prostat kanserinin diğer organlara sıçramadığı hastalara önerilmiyordu.

İngiltere’deki University College London ve Institute of Cancer Research’ten araştırmacılar, yapay zeka yöntemi kullanarak kanserin yayılmadığı hastalara da abirateron ilacının faydalı olabileceğini belirledi.

Araştırmacılar geliştirdikleri yapay zeka teknolojisi sayesinde tümör örneklerini analiz ederek, hangi hastaların bu ilaçtan fayda görebileceğini tespit edebiliyorlar.

Prostat kanseri olan hastaların dörtte biri, bu yeni buluş sayesinde hayatta kalma şanslarını artırabilecekleri ve ölüm risklerinin önemli ölçüde azalabileceğini belirtildi.

Institute of Cancer Research’ten Prof. Nick James, bulguların olumlu olduğunu vurgulayarak, abirateron ilacının maliyetinin düşmesiyle daha fazla hastanın tedavi edilebileceğini dile getirdi.

Prostat kanseri, pek çok ülkede erkekler arasında ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Türkiye’de ise erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türüdür.

Abirateron etken maddeli ilaçlar Türkiye’de reçeteli olarak satılmakta olup, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli koşullarda karşılanabilmektedir.

Related Posts

Zayıflık algısına yenik düşmeyin

Özellikle sosyal medyada zayıflık algısı üzerinden yürütülen paylaşımlar, gençler arasında yeme bozukluklarının artmasına neden oluyor. Sıkça karşılaşılan ‘mükemmel’ beden dayatmaları, gerçeklikten uzak beklentiler yaratarak bireyleri sağlıksız yeme davranışlarına itebiliyor.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Erken teşhiste yeni adım: Alzheimer’da ‘kan testi’ dönemi

Yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu gösterdi.

Temiz olayım derken kendinize zarar veriyorsunuz: İşte en yaygın hijyen hataları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alanbay, vajinal enfeksiyonların yaygınlığına dikkat çekerek, aşırı hijyen ve yanlış temizlik alışkanlıklarının mikrobiyotayı bozarak enfeksiyona davetiye çıkardığını belirtti. İşte sağlıklı vajinal flora için dikkat edilmesi gerekenler…

Haftada bir iğneyle zayıflamak! Modern çağın devrimi

Dünyada 1 milyar obez insan var. Haftada bir iğneyle vücut değiştirme fikri, bir tıbbi çözüme değil, bir ilaç devrimine dönüştü… Ozempic, Wegovy, Mounjaro, Zepbound… Bir zamanlar diyabet içindi, şimdi Hollywood yıldızlarının CEO’ların ve influencer’ların yeni zayıflama sırrı.

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün