Temiz olayım derken kendinize zarar veriyorsunuz: İşte en yaygın hijyen hataları

Vajinal Enfeksiyonların Kadın Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alanbay, vajinal enfeksiyonların (vajinit) kadın sağlığını etkileyen ve sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunu olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Alanbay, vajinal mikrobiyota ve laktobasil bakterilerinin önemine vurgu yaparak, sağlıklı üreme çağında vajinal mikrobiyotanın büyük çoğunluğunun laktobasillerden oluştuğunu belirtti. Bu bakterilerin vajinanın asit ortamını sağlayarak fırsatçı enfeksiyonlara karşı koruyuculuk sağladığını ifade etti.

Vajinanın asit ortamı ve normal vajinal bakteri florasının enfeksiyonlara karşı koruyucu rol oynadığını belirten Prof. Dr. Alanbay, hijyen uygulamalarının önemine dikkat çekti.

‘Sağlıklı Hijyen Alışkanlıkları Önemli!’

Prof. Dr. Alanbay, kadın hijyeni ve genital bakım konusunda yapılan bazı yanlış uygulamalara da değinerek, aşırı yıkanma, vajinal duş yapma ve bazı hijyen ürünleri kullanımının cilt mikro ortamlarını bozabileceğini ve enfeksiyon riskini artırabileceğini belirtti.

Dar giysilerin de genital sağlığı etkileyebileceğine değinen Prof. Dr. Alanbay, özellikle yaz aylarında terlemeyi artırarak enfeksiyon riskini tetikleyebileceğini ifade etti.

‘Sağlıklı Beslenme ve Hijyen Ürünleri Seçimi Önemli!’

Genital hijyen ürünlerinde bulunan alerjen maddelere dikkat çeken Prof. Dr. Alanbay, kokulu sabunlar, kayganlaştırıcılar ve adet pedlerinde kullanılan malzemelerin alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini söyledi. Bu nedenle, vulva temizliğinde cildin fizyolojik pH’ını koruyacak ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Beslenme alışkanlıklarının da vajinit riskini etkilediğini belirten Prof. Dr. Alanbay, yüksek glisemik indekse sahip karbonhidratların ve yüksek diyet yağı alımının bakteriyel vaginozise bağlı vajinit riskini artırabileceğini ifade etti.

Özetle, doğru ve sağlıklı hijyen alışkanlıklarının yanı sıra beslenme düzenine dikkat etmek, genital sağlığı korumak adına önemli bir faktördür.

Related Posts

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Erken teşhiste yeni adım: Alzheimer’da ‘kan testi’ dönemi

Yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu gösterdi.

Haftada bir iğneyle zayıflamak! Modern çağın devrimi

Dünyada 1 milyar obez insan var. Haftada bir iğneyle vücut değiştirme fikri, bir tıbbi çözüme değil, bir ilaç devrimine dönüştü… Ozempic, Wegovy, Mounjaro, Zepbound… Bir zamanlar diyabet içindi, şimdi Hollywood yıldızlarının CEO’ların ve influencer’ların yeni zayıflama sırrı.

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün

Böbreklerinden 300’ü aşkın taş çıktı: “Hatırası var” deyip evine götürdü

Böbreklerinden 300’ü aşkın taş çıktı: “Hatırası var” deyip evine götürdü