Zayıflık algısına yenik düşmeyin

Sosyal Medyanın Beden Algısı Üzerindeki Etkileri

Gençler arasında yaygınlaşan yeme bozuklukları, sosyal medyanın idealize edilmiş bedenler ve zayıflık algısıyla olan ilişkisiyle dikkat çekiyor. Bu durum, gençlerin kendi vücutlarını olumsuz şekilde değerlendirmelerine ve sağlıksız yeme davranışlarına yönlendirmelerine neden olabiliyor. İstanbul Küçükçekmece’de hizmet veren Kemalpaşa Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görev yapan Psikolog Fatma Eyüpoğlu, sosyal medyanın yeme bozukluklarına etkisine dikkat çekiyor.

Gençler Arasında Yükselişte

Psikolog Fatma Eyüpoğlu, gençler arasında artan yeme bozukluklarının sosyal medyanın etkisiyle ilişkili olduğunu belirtiyor. “Idealize edilen vücut algısı, gençleri etkileyerek sağlıksız yeme davranışlarına itebiliyor” diyen Eyüpoğlu, bu durumun anoreksiya nervoza veya bulimiya nervoza gibi bozukluklara yol açabileceğini ifade ediyor.

Aile Desteği Çok Önemli

Eyüpoğlu, yeme bozukluklarının ortaya çıkmasında olumsuz duygularla baş etme yolları aramak ve sosyal medyanın etkisinin olduğunu vurguluyor. Sağlıksız beslenme alışkanlıklarının bozukluklara yol açabileceğini belirten Eyüpoğlu, tedavi sürecinde erken teşhisin ve aile desteğinin önemini vurguluyor. “Ailelerin şefkatli ve anlayışlı olması büyük önem taşıyor” diyen Eyüpoğlu, hastalığın erken fark edilerek tedavi sürecine başlanmasının önemini vurguluyor.

Güven İlişkisi Şart

  • Diyetisyen Gamze Çeliker, yeme bozukluklarının tedavisinde danışanla güven ilişkisinin önemini vurguluyor. Kısıtlayıcı diyetlerin gençlerde ve psikolojik açıdan hassas bireylerde yeme bozukluğunu tetikleyebileceğini belirten Çeliker, sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekiyor. Multidisipliner ekip ve doğru yaklaşımlarla iyileşmenin mümkün olduğunu belirten Çeliker, yeme bozukluğuyla mücadele edenlere destek olunması gerektiğini ifade ediyor.

Related Posts

Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken ergenlik, bazı çocuklarda boy kısalığına neden olabildiği için ebeveynlerin son yıllarda en çok kaygılandıkları konuların başında geliyor. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, erken ergenliğin erken ve doğru tedaviyle yönetilebilen bir durum olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Erken teşhiste yeni adım: Alzheimer’da ‘kan testi’ dönemi

Yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu gösterdi.

Temiz olayım derken kendinize zarar veriyorsunuz: İşte en yaygın hijyen hataları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alanbay, vajinal enfeksiyonların yaygınlığına dikkat çekerek, aşırı hijyen ve yanlış temizlik alışkanlıklarının mikrobiyotayı bozarak enfeksiyona davetiye çıkardığını belirtti. İşte sağlıklı vajinal flora için dikkat edilmesi gerekenler…

Haftada bir iğneyle zayıflamak! Modern çağın devrimi

Dünyada 1 milyar obez insan var. Haftada bir iğneyle vücut değiştirme fikri, bir tıbbi çözüme değil, bir ilaç devrimine dönüştü… Ozempic, Wegovy, Mounjaro, Zepbound… Bir zamanlar diyabet içindi, şimdi Hollywood yıldızlarının CEO’ların ve influencer’ların yeni zayıflama sırrı.

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir