ABD Çalışma Bakanlığı’nın Salı günü açıkladığı İş Fırsatları ve İşgücü Devri Anketi veya JOLTS raporu, işlerini bırakan kişilerin sayısının en son 2021 başlarında görülen seviyelere düştüğünü gösterdi; bu da Amerikalıların işgücü piyasasına olan güvenlerinin giderek azaldığını gösteriyor.
Bununla birlikte, Haziran ayındaki 1,54’e kıyasla Temmuz ayında her işsiz kişi için 1,51 iş ilanıyla işgücü piyasası koşulları sıkı olmaya devam ediyor. Bu, Eylül 2021’den bu yana en düşük oran.
New York’taki Brean Capital’in kıdemli ekonomi danışmanı Conrad DeQuadros, “İşgücü piyasası hâlâ sıkı olsa da, aşırı talebin derecesi düşüyor ve bu, şirketlerin işten çıkarmaları ve işsizliği artırmak yerine boş pozisyon sayısını azaltmasıyla gerçekleşiyor” dedi.
İŞ FIRSATLARI 8.827 MİLYONA GERİLEDİ
İşgücü talebinin bir ölçüsü olan iş fırsatları, Temmuz ayının son gününde 338.000 düşüşle 8.827 milyona gerileyerek Mart 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Reuters anketine katılan ekonomistler, 9.465 milyon iş ilanı öngörüyorlardı.
Düşüşe, iş ilanlarının 198.000 düştüğü profesyonel ve ticari hizmetler sektörü neden oldu. Sağlık ve sosyal yardım alanlarında 130.000 boş pozisyon azalırken, eyalet ve yerel yönetimlerde eğitim hariç açık pozisyonlar 67.000 azaldı. Eyalet ve yerel yönetimdeki eğitim iş ilanları 62.000 azaldı. Ancak bilişim sektöründe doldurulamayan işlerin sayısı 101.000 arttı. Taşımacılık, depolama ve kamu hizmetleri sektöründe ilave 75.000 açık pozisyon vardı.
İSTİHDAM ARTIŞI BU AY HAFİFLEYECEK
Azalan iş fırsatlarının Ağustos ayındaki yavaşlayan iş büyümesine yansıması muhtemel. Ekonomistler, Temmuz ayında Aralık 2020’den bu yana en düşük ikinci artışı kaydettikten sonra tarım dışı istihdam artışının Ağustos ayında daha da hafiflemesini bekliyor.
İşgücü piyasası, Fed’in Mart 2022’den bu yana yaptığı 525 baz puanlık faiz artırımına rağmen, kısmen işverenlerin COVID-19 salgını sırasında açılan pozisyonları doldurmasıyla büyük ölçüde dirençli kaldı.
Pandemi sırasında iş gücü bulmakta zorluk yaşayan şirketler de işçi çıkarma konusunda isteksiz davranıyor. Temmuz ayında %3,5 seviyesindeki işsizlik oranı, en son 50 yıldan fazla bir süre önce görülen seviyelere yakındı.
Ancak işsizlik oranı ağustos ayında artabilir. Konferans Kurulu’nun, katılımcıların işlerin bol mu yoksa bulunması zor mu olduğuna ilişkin görüşlerine ilişkin verilerden elde edilen sözde işgücü piyasası farklılığı, bu ay %26,2’ye daraldı. Bu, Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyeydi ve Temmuz ayındaki %32,4 seviyesinden düşüş gösterdi.
patronlardunyasi.com