Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Yapay Zeka ile Prostat Kanseri Tedavisinde Yeni Bir Adım Atıldı

Bilim insanları yapay zekayı kullanarak prostat kanseri hastalarının dörtte birinin ömrünü uzatabilecek bir buluş yaptı.

Prostat kanseri tedavilerinde, hastalığın diğer organlara yayılmasına neden olan testosteron hormonunu bastıran abirateron adlı bir ilaç kullanılmaktadır. Ancak, bu ilaç prostat kanserinin diğer organlara sıçramadığı hastalara önerilmiyordu.

İngiltere’deki University College London ve Institute of Cancer Research’ten araştırmacılar, yapay zeka yöntemi kullanarak kanserin yayılmadığı hastalara da abirateron ilacının faydalı olabileceğini belirledi.

Araştırmacılar geliştirdikleri yapay zeka teknolojisi sayesinde tümör örneklerini analiz ederek, hangi hastaların bu ilaçtan fayda görebileceğini tespit edebiliyorlar.

Prostat kanseri olan hastaların dörtte biri, bu yeni buluş sayesinde hayatta kalma şanslarını artırabilecekleri ve ölüm risklerinin önemli ölçüde azalabileceğini belirtildi.

Institute of Cancer Research’ten Prof. Nick James, bulguların olumlu olduğunu vurgulayarak, abirateron ilacının maliyetinin düşmesiyle daha fazla hastanın tedavi edilebileceğini dile getirdi.

Prostat kanseri, pek çok ülkede erkekler arasında ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Türkiye’de ise erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türüdür.

Abirateron etken maddeli ilaçlar Türkiye’de reçeteli olarak satılmakta olup, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli koşullarda karşılanabilmektedir.

Related Posts

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Yorgun, gergin, huzursuz musunuz? Nedeni bu olabilir

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte vücudun su ihtiyacı da yükseliyor. Uzmanlar, yeterli su tüketiminin sadece fiziksel sağlık için değil, ruhsal denge ve stres kontrolü açısından da kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken ergenlik, bazı çocuklarda boy kısalığına neden olabildiği için ebeveynlerin son yıllarda en çok kaygılandıkları konuların başında geliyor. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, erken ergenliğin erken ve doğru tedaviyle yönetilebilen bir durum olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

Zayıflık algısına yenik düşmeyin

Özellikle sosyal medyada zayıflık algısı üzerinden yürütülen paylaşımlar, gençler arasında yeme bozukluklarının artmasına neden oluyor. Sıkça karşılaşılan ‘mükemmel’ beden dayatmaları, gerçeklikten uzak beklentiler yaratarak bireyleri sağlıksız yeme davranışlarına itebiliyor.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Erken teşhiste yeni adım: Alzheimer’da ‘kan testi’ dönemi

Yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu gösterdi.

vozol